Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Караиванова: Финансовите иновации променят консервативния свят на банките

Смисълът на подобни форуми е не само диагноза за настоящето, а и поглед към бъдещето, каза председателят на КФН при откриването на Investor Finance Forum

Караиванова: Финансовите иновации променят консервативния свят на банките

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В днешно време финансовите иновации променят консервативния свят на банките и въпреки че се прокрадват опасения, че изкуственият интелект ще измести хората и ще закрие бизнеси, предизвикателството е да овладеем тези нови технологии и да ги контролираме, за да играят те за хората. В този смисъл Комисията за финансов надзор (КФН) участва в международен проект с няколко университета, в който основен фокус има приложението на блокчейн технологиите. Това каза при официалното откриване на най-големия форум на инвестиционната общност в България и региона Investor Finance Forum, организиран от Investor.bg за седма поредна година, Карина Караиванова, председател на КФН.

Председателят на регулатора обърна внимание и на засилващите се инвестиции във финтех компаниите, които в Европа според ESMA възлизат на 19 млрд. евро за първата половин година. Сумата е пет пъти по-висока от преди година. Превръщайки финансовите технологии в структурно важни за капиталовите пазари, в ключов фактор се превръща и киберсигурността. В този смисъл КФН изгражда т. нар. innovation hub, за да отговаря по-добре на запитванията от страна на инвестиционната общност.

Караиванова обърна внимание и на разработената от КФН стратегия за наблюдения на финансовите услуги в небанковия сектор, с който комисията иска да се справи с главното предизвикателство – да се създаде баланс, давайки възможност на компаниите да се развиват в нова среда, където се предлагат нови технологични решения и да се запази в същото време сигурността на инвеститорите.

„Винаги съм смятала, че смисълът на подобни форуми е не само диагноза за настоящето, а и поглед към бъдещето. Затова считам, че подбраните от Investor.bg теми са удачни, сериозно ще се гледа програматиката на европейската директива за пазарите на финансови инструменти MiFID 2, а още по-задълбочен поглед ще отправим към бъдещето с блокчейн технологиите“, каза още Караиванова.

"През последните месеци положихме огромни усилия да направим наистина интересен форум и трибуна на най-стойностните и задълбочени анализи в сферата на капиталовите пазари и икономиката, какъвто е и Investor.bg. Изхождайки от генезиса на водещия наш медиен сайт – да бъде платформа за комуникация на инвестиционната общност, си даваме сметка за отговорността, която носим. Доверието на зрителите и читателите ни позволиха IMG да се превърне в една от водещите медийни групи, а в дигиталната среда сме втората по големина медийна група, достигайки до половината интернет аудитория в България“, заяви от своя страна Георги Бисерински, изпълнителен директор на Bloomberg TV Bulgaria, част от медийна група Investor Media Group.

Генерален партньор Lenno, основен партньор – Blue Suisse, както и с подкрепата на Amundi Asset Management, Varengold Bank, Metaquotes, Клъстър ITOS, Philip Morris Bulgaria, Alianz Bulgaria, Genesis Vision, Factset, IUVO, Dell и Johnnie Walker 

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Кирил Петков ще сезира прокуратурата за ремонта на язовири с пари от ДКК*